Allium hollandicum 'Purple Sensation'

česnek 'Purple Sensation'

Allium hollandicum pochází původně z oblasti Íránu a Kyrgyzstánu, ale kultivací se hojně rozšířil. Přirozeně roste na suchých stanovištích, otevřených stepích i v křovinách.

Z přízemní růžice poměrně širokých, protáhlých, leskle zelených listů vyrůstá neolistěný stvol do výšky až 90 cm. Na konci nese husté, pravidelně kulovité květenství složené z drobných sytě fialových kvítků. Kvete v průběhu května až začátkem června. V době květu už bohužel začínají listy žloutnout a zatahovat, proto je dobré tento okrasný česnek umístit do zadní části záhonu, aby rašící trvalky mohly nevzhledné listy zakrýt. Květenství ve své největší kráse vydrží asi jen 2 týdny, ale pak ztrácí barvu postupně a i uschlá plodenství vypadají dobře, takže má dlouhou dobu působnosti.

Allium hollandicum se nejlépe daří v písčité až štěrkovité, dobře propustné půdě, která je spíše sušší až středně vlhká. Daří se mu na plném slunci, ale v klimatech s teplými léty ocení lehký odpolední stín.

'Purple Sensation' je asi nejznámější a jeden z nejpoužívanějších okrasných česneků vůbec. Správně by měl mít tmavší a sytější odstín fialové než původní druh. Jelikož se ale často množí semeny, bývají jeho potomci často variabilní. Ochotně se přesévá. Velikost květenství se pohybuje okolo 8-10 cm v průměru.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda a suchá až svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B1, B2, FR1, FR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z6 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: padlí, hniloby cibulí a hlíz, listová skvrnitost, rzi

Potenciální škůdci: slimáci, květilka cibulová, šneci, vrtalka pórová

Charakteristika

Kategorie: Cibuloviny

Výška: 70 - 90 cm

Šířka: 10 - 15 cm

Květy sytě fialové.

Doba kvetení: květen až červen

Listy svěže zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Dobrá textura, forma
  • Moderní design
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>

Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>