Helictotrichon sempervirens

ovsíř stálezelený

Helictotrichon sempervirens pochází z JV Francie a SZ Itálie, kde roste v oblasti jihozápadních Alp na skalnatých a kamenitých svazích.

Ovsíř stálezelený vytváří úhledné, husté trsy stálezelených, vzpřímených, ocelově modrých listů. U báze mohou být listy až 2 cm široké, na konci se zužují do špičky. Trsy listů dosahují výšky až 60 cm, ale květní stonky ční vysoko nad trs. Rozvolněná, lehce nící květenství se objevují ve výšce 1 až 1,2 m. Květy, které jsou také stříbrnomodré, připomínají květenství ovsa a po odkvětu (dozrání semen) se zbarvují do slámově žluté. Kvete poměrně brzy – v červnu až červenci a ochotně se vysemeňuje.

Helictotrichon sempervirens nejlépe prosperuje na otevřených, slunných stanovištích v dobře propustné, kamenité či písčité půdě. Nesnáší vlhké zimy, těžké jílovité půdy a dlouhotrvající sněhovou pokrývku, pak může srdíčko zahnívat. Jinak je u nás plně mrazuvzdorný. Jelikož se jedná o stálezelenou trávu (v chladnějších klimatech jen polostálezelenou), vyplatí se na jaře vyčesat staré, uschlé listy, aby se zajistila dobrá cirkulace vzduchu kolem nových listů.

Nároky na pěstování

Slunce

Půda suchá

Stanovištní okruhy: FR1, FS1, SF1

Mrazuvzdornost USDA:
Z5 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: rzi, hniloba krčku a stonku

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trávy, Trvalky

Výška: 40 - 60 cm

Šířka: 60 - 100 cm

Květy stříbrnomodré.

Doba kvetení: červen až červenec

Listy ocelově modré, na spodní straně tmavě zelené.

Habitus trsovitý, polštářovitý/větší rozvolněnější trsy

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Okrasné listem
  • Prérijní výsadby
  • Štěrkové záhony
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>