Lythrum virgatum 'Dropmore Purple'

kyprej prutnatý 'Dropmore Purple'

Lythrum virgatum pochází ze střední Evropy, od sverovýchodní Itálie po východní Rusko, jižně zasahuje až k Řecku a Turecku, na východě po centrální Asii a SZ Čínu. Roste v bažinách, mokřadech, lužních loukách i lesích, na březích vod i v mělkých vodách. V létě mohou tyto lokality až úplně vysychat.

Kyprej prutnatý vyrůstá z robustního kořenového systému, už od báze roste několik olistěných, typicky čtverhranných stonků, které se v horní části větví. Listy jsou posazené vstřícně, jsou úzce kopinaté a v květenství přechází do listenů. Listy jsou lysé a užší na rozdíl od druhu Lythrum salicaria, který má listy jemně chlupaté. Na konci stonků vytváří vrcholová květenství drobných purpurových až růžových květů. Zejména na bázi mohou být květenství větvená. Dosahuje výšky 60-120 cm, ale v živných půdách i 200 cm. Je mnohem elegantnější a štíhlejší než známější druh Lythrum salicaria a také má více rozvolněné květenství. Je také mnohem méně náchylný k nekontrolovatelnému samovýsevu (na rozdíl od L. salicaria). Druh je v ČR řazen mezi silně ohrožený druh (C2b).

'Dropmore Purple' kvete purpurovými až červenofialovými květy, které jsou uspořádané ve štíhlých květenstvích. Trsy celkově působí vzpřímeně a úhledně. Listy na podzim barví do pěkné tmavě červené barvy. Kultivar byl pojmenován po Dropmore House, sídle někdejšího premiéra lorda Grenvilla, který protlačil zákon zakazující obchodování s otroky.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: FR3, FR2, WR1

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Potenciální škůdci: šneci, slimáci

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 80 - 100 cm

Šířka: 50 - 60 cm

Květy sytě růžové.

Doba kvetení: červenec až září

Listy svěže zelené.

Habitus trsovitý, vzdušný /rozevlátý, vzpřímený/vertikály

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní podzimní zbarvení
  • Dobrá textura, forma
  • Moderní design
  • Přírodní zahrada
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>