Eutrochium maculatum 'Riesenschirm'

sadec skvrnitý 'Riesenschirm'

Eutrochium maculatum pochází z jižních částí Kanasy a severu USA, kde roste na vlhkých loukách, v bažinách a písčitých mokřinách. Dříve byl tento druh klasifikován jako Eupatorium purpureum subsp. maculatum, ale díky morfologickým odchylkám byl rod Eupatorium rozdělen a druhy s listy vyrůstajícími v přeslenech jsou nově označovány jako Eutrochium.

Sadec skvrnitý vytváří hustý trs pevných, tmavě vínově strakatých stonků, které nesou v přeslenech tmavě zelené listy. Na koncích lodyh vyrůstají plochá květenství složená z růžových až světle purpurových kvítků. Květenství může mít až 35 cm v průměru. Kvete od července do září, kdy láká zejména motýly a další opylovače. Od E. fistulosum jej poznáme při řezu stonku u báze – E. fistulosum jej má dutý, E. maculatum plný. Od E. purpureum jej poznáme podle lodyhy, která je u E. purpureum zelená, a u E. maculatum vínově kropenatá nebo strakatá, E. purpureum má květenství půlkulovitá a má méně kvítků v úboru (jen 5-7), oproti E. maculatum, které má 9-15 kvítků.

Eutrochium maculatum roste nejlépe ve vlhčích až středně vlhkých půdách (stačí i dobrá zahradní zemina) na plném slunci, ale toleruje odpolední přistínění v klimatech s horkým létem. Jelikož se jedná o semennou linii, může se výška různě lišit. Pro kompakní a nižší vzhled, je vhodné sadec seříznout na začátku léta (konec května/začátek června – tzv. Chelsea chop). Na jaře raší poměrně pozdě. Na zimu má velmi pěknou siluetu.

'Riesenschirm' znamená v překladu „obří deštník“ a opravdu se jedná o největší kultivar ze všech sadců. Dosahuje výšky až 2,5 m. Pevné přímé stonky mají tmavě vínovou barvu a kontrastují s tmavě zelenými listy. Sytě purpurová květenství mají průměr až 30 cm.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: FR2, FR3, GR2, GR3, WR1

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 200 - 250 cm

Šířka: 50 - 100 cm

Květy tmavě růžové až růžovopurpurové.

Doba kvetení: červenec až září

Listy tmavě zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Dobrá textura, forma
  • Moderní design
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>

Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>

Doporučený sortiment

Doporučený sortiment

Více >>