Calamagrostis brachytricha

třtina chloupkatá

Calamagrostis brachytricha pochází z východní Asie a Koreje, odkud ji do kultury dovezl Richard Lighty v roce 1966 ze své průzkumné a sběratelské cesty pro Longwood gardens. Často je tato okrasná tráva řazena pod druh Calamagrostis arundinacea jako var. brachytricha. Ve své domovině roste ve vlhkých opadavých lesích a lesních lemech.

Třtina chloupkatá vytváří velký trs širokých zelených listů. V květu může dosahovat výšky až 120 cm. Celkově má hrubší strukturu a širší listy než Calamagrostis × acutiflora. Nakvétá koncem léta (srpen) narůžovělými klasy květů s purpurovm nádechem. Odkvétají do béžové až stříbrné barvy a zůstávají chundelaté. Výborně zachycují rosu a podzimní sluneční paprsky, díky nimž se klasy rozzáří. Klasy vydrží pěkné mnohdy až do jara. Jsou vhodné k sušení. Listy barví do žluta a na zimu usychají.

Calamagrostis brachytricha je jednou z mála okrasných trav, které snesou polostín až mírné přistínění a kvetou, ačkoli ve stinných stanovištích má rozvolněný habitus. Nejvíce vzpřímený habitus a bohatou násadu květů má na plném slunci. Vyžaduje však středně vlhké půdy, jinak není na typ půdy náročná. Snese i těžké jílovité půdy, které však nesmí vysychat (uvítá alespoň částečné odpolední zastínění v horkých létech).

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B2, FR2, GR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trávy, Trvalky

Výška: 80 - 120 cm

Šířka: 60 - 80 cm

Květy zpočátku s růžovým nádechem, později béžové až šedé.

Doba kvetení: srpen až říjen

Listy zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Dobrá textura, forma
  • Na sušení
  • Okraj keřových výsadeb
  • Přírodní zahrada
  • Štěrkové záhony
  • Venkovská zahrada
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>