Saguisorba officinalis 'Pink Tanna'

krvavec toten 'Pink Tanna'

Saguisorba officinalis má areál výskytu v severní části Euroasie, od Velké Británie až po Kamčatku a také v západní části Severní Ameriky. V ČR se vyskytuje hojně, především v nížinách, ale objevuje se i ve vyšších polohách. Roste na vlhkých loukách a pastvinách, ve strouhách a podél potoků.

Krvavec toten, lidově také „kominíček“, dosahuje výšky až 120 cm, lodyhy jsou pevné, v horní části větvené. Vyrůstá z tlustého (3cm) dlouhého oddenku. Listy jsou lichozpeřené, lístky vejčité, dvojitě pilovité a vyrůstají v řídké přízemní růžici. Květenstvím je složeno z tmavě karmínových až vínových květů hustě nahloučených v oválném klasu, který měří až 3 cm. Ty se na tenkých stoncích jakoby vznáší. Kvete od června do srpna.

Sanguisorba officinalis preferuje hluboké, vlhké nebo střídavě zamokřené půdy. Poroste dobře v hlinitých i jílovitých půdách, které jsou mírně zásadité a chudé na dusík. V minulosti se využíval jako léčivá rostlina k zástavě krvácení, k léčbě křečových žil nebo zánětů.

‚Pink Tanna‘ na dlouhých tenkých stoncích vykvétají sladce růžové květy se světle růžovými až bílými tyčinkami, které způsobí jaksi dvoubarevný efekt těchto malých válečkovitých klasů. Dorůstá výšky až 100 cm. Kultivar vyšlechtil nizozemský školkař Coen Jansen z Vaste Planten.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: FR2, FR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Potenciální škůdci: slimáci

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 90 - 100 cm

Šířka: 50 - 60 cm

Květy sladce růžové s bílými tyčinkami.

Doba kvetení: červenec až září

Listy zelené, na spodní straně bělavé.

Habitus vzdušný /rozevlátý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Prérijní výsadby
  • Přírodní zahrada
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>