Saguisorba officinalis 'Rock and Roll'

krvavec toten 'Rock and Roll'

Saguisorba officinalis má areál výskytu v severní části Euroasie, od Velké Británie až po Kamčatku a také v západní části Severní Ameriky. V ČR se vyskytuje hojně, především v nížinách, ale objevuje se i ve vyšších polohách. Roste na vlhkých loukách a pastvinách, ve strouhách a podél potoků.

Krvavec toten, lidově také „kominíček“, dosahuje výšky až 120 cm, lodyhy jsou pevné, v horní části větvené. Vyrůstá z tlustého (3cm) dlouhého oddenku. Listy jsou lichozpeřené, lístky vejčité, dvojitě pilovité a vyrůstají v řídké přízemní růžici. Květenstvím je složeno z tmavě karmínových až vínových květů hustě nahloučených v oválném klasu, který měří až 3 cm. Ty se na tenkých stoncích jakoby vznáší. Kvete od června do srpna.

Sanguisorba officinalis preferuje hluboké, vlhké nebo střídavě zamokřené půdy. Poroste dobře v hlinitých i jílovitých půdách, které jsou mírně zásadité a chudé na dusík. V minulosti se využíval jako léčivá rostlina k zástavě krvácení, k léčbě křečových žil nebo zánětů.

‚Rock and Roll‘ nese dlouhá, poněkud užší, protáhlá květenství světle starorůžové barvy, která po odkvětu zbarvuje do světle vínové. Dosahuje výšky okolo 120 cm, ale má velmi pevný a stabilní habitus. Velmi bohatě kvete.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: FR2, FR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 100 - 120 cm

Šířka: 60 - 70 cm

Květy vínově červené.

Doba kvetení: červenec až září

Listy zelené, na spodní straně bělavé.

Habitus vzdušný /rozevlátý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Prérijní výsadby
  • Přírodní zahrada
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>