Symphyotrichum novi-belgii 'Audrey'

hvězdnice virginská 'Audrey'

Nízké či zakrslé kultivary podzimních aster bývají u nás řazeny pod druh Symphyotrichum dumosum (dříve Aster dumosus), avšak stále více zejména zahraničních autorit se kloní k souhrnnému zařazení kultivarů pod druh Symphyotrichum novi-belgii a v rámci něj k rozlišení dvou skupin: kompaktní (zakrslé) a standardní. První zmiňovaná skupina zahrnuje právě kultivary uváděné pod Symphyotrichum dumosum, jenž je jedním z jejich rodičů, druhým obvykle bývá právě Symphyotrichum novi-belgii. Oba druhy pochází ze Severní Ameriky, avšak Symphyotrichum dumosum najdeme spíše na lehkých, suchých půdách a Symphyotrichum novi-belgii na vlhčích stanovištích.

Díky přikřížení Symphyotrichum dumosum mají kultivary o něco vyšší odolnost k suchu a také silněji odnožují než ostatní. Listy jsou protáhle kopinaté, hladké, lesklé, tmavě zelené. Doba kvetení je obvykle od poloviny září do konce října, rané kultivary kvetou už od začátku září a pozdní naopak nerozkvétají až do října. Nejlépe se jim daří na slunných stanovištích, snese i lehký polostín. Půdy preferuje čerstvé, lehké a dobře propustné. Většina kultivarů je náchylná k padlí, tudíž je dobré rostlinám zajistit otevřený prostor s dobrým prouděním vzduchu.

'Audrey' kvete uprostřed sezóny podzimních aster. Květenství mají fialovomodrou barvu, která však nepatří mezi ty nejčistší a navíc je více náchylná k fuzariovému vadnutí. Polštářovité trsy jsou silné a kompaktní. Dosahují výšky asi 30 cm.

Nároky na pěstování

Slunce

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B2, FR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z2 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: fuzariové vadnutí, listová skvrnitost, padlí

Potenciální škůdci: háďátka, mšice, roztočíci, slimáci, šneci

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 30 cm

Šířka: 40 - 50 cm

Květy lehce nafialovělé se žlutými středy.

Doba kvetení: září až říjen

Listy sytě zelené.

Habitus keříčkovitý, polštářovitý/větší rozvolněnější trsy

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní podzimní zbarvení
  • Atraktivní pro hmyz
  • Perenové rabato
  • Venkovská zahrada
Trvalka sezóny

Ocenění Trvalka sezóny

Více >>

Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>