Phlox paniculata 'Karminvorläufer'

plamenka latnatá 'Karminvorläufer'

Phlox paniculata je domácí trvalkou Severní Ameriky, kde roste na mýtinách v řídkých lesích či křovinách, podél potoků na stráních, často na vápencovém podloží. Trsy se rozšiřují krátkými oddenky, ze kterých vyrůstá několik vzpřímených, částečně dřevnatějících stonků dosahujících v přírodě výšky až 2 m. Stonky nesou vstřícné, 5 – 15 cm dlouhé, široce kopinaté, matně sytě zelené listy. Plamenky kvetou až 5 týdnů. Bohatá květenství jsou složena z plochých, zhruba 3 cm velkých, často vonných květů.

Phlox paniculata byla do Evropy introdukována již v roce 1730 a během 19. století bylo vyšlechtěno několik kultivarů, pravděpodobně křížením s Phlox carolina. Největší pokrok přineslo šlechtění kapitána Symons-Jeune v 50. letech, jehož hlavními cíli byly kromě velkých květů i čisté barvy, vonné květy a resistence vůči chorobám. Padlí, které může být častým problémem floxů, lze předejít otevřenou polohou s dobrou cirkulací vzduchu a zajištěním dostatku váhy ke kořenům. Plamenkám se nejlépe daří ve vlhčích, na živiny bohatých půdách na plném slunci či v lehkém polostínu. Hodí se k řezu do vázy, kde vydrží 5 až 8 dní.

Phlox se stal Trvalkou sezóny 2015, více zde >>.

'Karminvorläufer' je zhruba 1 m vysoká odrůda nesoucí na koncích lodyh laty karmínově červených, vonných květů, které zdobí rostlinu od července do srpna. Byla vyšlechtěna proslulým německým školkařem Karlem Foersterem.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: B2, B3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: listová skvrnitost, padlí, plísně, septoriová listová skvrnitost

Potenciální škůdci: háďátka

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 90 - 100 cm

Šířka: 40 - 50 cm

Květy sytě karmínově červené s tmavším středem.

Doba kvetení: červenec až srpen

Listy sytě zelené.

Habitus keříčkovitý, trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • K řezu do vázy
  • Perenové rabato
  • Venkovská zahrada
  • Vonné trvalky
Trvalka sezóny

Ocenění Trvalka sezóny

Více >>

Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>