Deschampsia cespitosa 'Bronzeschleier'

metlice trsnatá 'Bronzeschleier'

Deschampsia cespitosa má velmi rozsáhlý areál výskytu zasahující do všech kontinentů. V Evropě je méně častá na jihu, u nás se vyskytuje na celém území, zvláště pak ve vyšších polohách. Stejně jako areál výskytu je diverzní i stanoviště této trávy – roste na suchých i vlhkých loukách, pastvinách, v příkopech i vlhkých lesích, v Číně vystupuje do nadmořských výšek až 4500 metrů.

Deschampsia cespitosa vytváří husté trsy dosahující v květu až 150 cm výšky. Úzké (5 mm), ploché, na konci zašpičatělé, svěže zelené listy mají na svrchní straně sedm ostře kýlnatých žeber a po okrajích jsou drsné. Přímé, až 0,5 m dlouhé, pevné stonky nesou od června do srpna řídké, rozkladité, zlatavé laty. Metlice je poměrně variabilní druh a je rozeznáváno mnoho poddruhů.

Nejlépe se metlici trsnaté daří na vlhčích stanovištích v polostínu nebo na slunci s částečným zastíněním v průběhu dne. Snese ale i sucho, většinou je poměrně přizpůsobivá. Půda by měla být vlhčí, ale dobře propustná bohatá na živiny. Preferuje slabě kyselé půdy, ale dobře roste i na neutrálních. Výborně se hodí do trvalkových záhonů, především vysazená ve větších skupinách, aby vynikla. Listy zůstávají zelené až do mrazů -18°C.

'Bronzeschleier' je kultivar vyšlechtěný Karlem Foersterem v roce 1963 pojmenovaný příznačně „bronzový závoj“. Trsy listů dosahují výšky okolo 40-50 cm a v květu se vyšplhají do výšky asi 80 cm. Počátkem léta vykvétá stříbrnozelenými latami, které se postupně zbarvují do bronzova. Mladé trsy kvetou velmi bohatě, starší pak méně.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: FR2, FR3, GR2, GR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trávy, Trvalky

Výška: 80 - 90 cm

Šířka: 50 - 70 cm

Květy z počátku stříbrnozelené postupně přechází do bronzova.

Doba kvetení: červen až srpen

Sytě tmavě zelené se na podzim barví do bronzova a zlata.

Habitus trsovitý, vzdušný /rozevlátý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní podzimní zbarvení
  • Dobrá textura, forma
  • Moderní design
  • Okraj keřových výsadeb
  • Okrasné listem
  • Perenové rabato
  • Prérijní výsadby
  • Přírodní zahrada
  • Štěrkové záhony