Iris sibirica 'Summer Skies'

kosatec sibiřský 'Summer Skies'

Iris sibirica v přírodě roste na vlhkých loukách či rákosinových bažinách, podél rybníků a potoků. Domovinou je Evropa a západ Asie, od západní Francie po jezero Bajkal.

Trvalka vytváří husté trsy úzkých, vzpřímených, 70 cm vysokých listů mečovitého tvaru. Stonky s květy jsou obvykle o něco delší a vyčnívají nad listy. Květy jsou obvykle složeny ze tří vnitřních (vzpřímených) a ze tří vnějších (dolů obloukovitě ohnutých) okvětních plátků. Kvete obvykle v odstínech modré a fialové s bílým žilkování na bázi vnějších plátků.

Iris sibirica nejlépe roste ve vlhké půdě u vodních ploch, ale daří se mu i v záhonu, kde by však měl mít na čerstvou, kompostem obohacenou půdu, která v létě nevysychá. Tento druh kosatce vytváří podzemní oddenky a rozrůstá se do větších kolonií. Hodí se ke zplanění či do přírodních zahrad, kde může podél vodních ploch vytvářet efektní drifty.

‚Summer Skies‘ vytváří velké trsy úzkých listů a menší, rozvolněné květy, které tomuto kosatci dodávají velmi přírodní vzhled. Tento dojem umocňují i decentní pastelově modro-žluté květy bez výrazných žilek. Okvětní plátky jsou oproti ostatním kosatcům úzké.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: B2, B3, FR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: měkká bakteriální rhizomová hniloba kosatce, plíseň šedá

Potenciální škůdci: slimáci, šneci, třásněnky

Charakteristika

Kategorie: Hlíznaté rostliny, Trvalky

Výška: 80 cm

Šířka: 60 - 80 cm

Květy pastelově světle modré květy na bázi přecházející do pastelově žluté.

Doba kvetení: květen až červen

Listy šedozelené

Habitus trsovitý, vzpřímený/vertikály

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Moderní design
  • Okrasné listem
  • Perenové rabato