Dryopteris dilatata 'Crispa Whiteside'

kapraď rozložená 'Crispa Whiteside'

Dryopteris dilatata se vyskytuje od Skandinávie přes střední Evropu až na jih, na východ zasahuje až do Gruzie. U nás se vyskytuje na celém území. Roste převážně v horských lesích, zejména bukových a smrkových, na kamenitých, vlhkých svazích a stinných roklích.

Listy vyrůstají v hustých trsech z přímého či vystoupavého oddenku. Jsou 20 až 60 cm dlouhé, zpravidla obloukovitě prohnuté, tmavě zelené. Čepel je trojúhelníkovitá až vejčitá, jeden- až dvakrát delší než širší, třikrát zpeřená. Řapík je stejně dlouhý jako čepel a ve spodní části je hustě plevinatý. Jedná se o polostálezelenou kapradinu, jejíž listy přezimují a na jaře je nahrazují nové.

Kapraď rozložená nejlépe prosperuje ve stinných až polostinných stanovištích na svěží až vlhké půdě. Hodí se pro osázení severní strany budov, kde obvykle panuje hluboký stín. Daří se jí i pod korunami stromů za předpokladu, že má dostatek vláhy.

'Crispa Whiteside' má zpeřené listy zajímavě zkrabacené až zkadeřené. Listy často bývají světlejší než u základního druhu, jasně zelené.

Nároky na pěstování

Polostín až stín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: G2, G3, GR2, GR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Kapradiny, Trvalky

Výška: 45 - 65 cm

Šířka: 50 - 60 cm

Netvoří květy, rozmnožuje se spóry na spodní straně listů.

Listy svěže světle zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Dobrá textura, forma
  • Okraj keřových výsadeb
  • Okrasné listem
  • Přírodní zahrada
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>