Sesleria caerulea

pěchava vápnomilná

Sesleria caerulea se hojně vyskytuje po celé Evropě, u nás roste sporadicky ve středních a severních Čechách a hojněji se vyskytuje na jižní Moravě. Obvykle roste na suchých stráních, často na skalách či ve světlých lesích. Vyskytuje se především na vápencích.

Sesleria caerulea je trsnatá tráva vytvářející nízké (do 25 cm vysoké) bochánky. Dekorativní listy jsou na svrchní straně sivomodré až bělavé a na spodní straně kontrastně tmavě zelené. Trs listů je obvykle rozčepýřený, listy přetočené, tudíž je možné vidět obě zbarvení najednou, což dává této trávě neobvyklý akcent. Na jaře se na krátkých stoncích objevují zprvu tmavě purpurová klasovitá květenství, která později odkvétají do béžově stříbřité.

Pěchava vápnomilná jak název napovídá preferuje zásadité půdy. Ocení dostatek vláhy, ale po etablování na stanovišti toleruje přísušky. Nejlépe se jí daří na plném slunci nebo v lehkém polostínu. V kompozicích se hodí spíše do popředí záhonů, jako obruba či do nádob. Poměrně pomalu se rozrůstá.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá až vlhká

Stanovištní okruhy: FR2, FR3, GR2, GR3

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trávy

Výška: 20 - 25 cm

Šířka: 25 - 30 cm

Květy tmavě purpurové, později se mění v béžově stříbřité.

Doba kvetení: březen až květen

Listy sivomodré na svrchní straně a tmavě zelené na spodní.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Do nádob
  • Dobrá textura, forma
  • Okrasné listem