Delphinium 'Elisabeth Sahin'

ostrožka 'Elisabeth Sahin'

V přírodě existuje více než 350 druhů rodu Delphinium, většina pochází ze severní polokoule a jedná se převážně o trvalky, ačkoli zde najdeme i pár letniček či dvouletek. Zubaté listy jsou dělené do tří až pěti laloků a vyrůstají ve spirále kolem spodní části stonku. Stejně jako u mnoha trvalek čeledi Ranunculaceae (pryskyřníkovité), i Delphinium má přeměněné květy, takže nejvýraznější část netvoří korunní, ale kališní lístky. Korunní lístky jsou zakrnělé, přeměněné v tzv. oko, očko nebo také střed, který má obvykle jinou barvu.

Delphinium je tradiční trvalkou venkovských zahrádek a perenových rabat. Delphinium je poměrně náročné na pěstování – potřebuje vyvazovat k opoře (vysoké a těžké květní stvoly mají tendenci se lámat či ohýbat k zemi) a také trpí řadou chorob zejména ve vlhkém prostředí. Nejlépe se ostrožce daří v dobré zahradní půdě s vysokým obsahem kompostu, či jiné organické hmoty, na plném slunci.

Elatum skupina. Je skupina zahrnující většinu zahradních kultivarů ostrožek. Název skupiny pochází z názvu rodičovského druhu (Delphinium elatum), který společně s dalšími (Delphinium exaltatum, Delphinium formosum) stály u zrodu zahradních hybridů ostrožek. Elatum kultivary jsou tetraploidy, což znamená, že mají 4 sady chromosomů, tudíž vytváří větší květy s více okvětními lístky.

'Elizabeth Sahin' vyniká svými bílými květy se světle pastelově žlutým středem. Celkový vzhled květenství tak působí lehce krémově či nažloutle. Tento kultivar byl oceněn britským oceněním AGM za vyšší odolnost vůči špatnému počasí – neláme se a lépe drží tvar.

Nároky na pěstování

Slunce

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B2

Mrazuvzdornost USDA:
Z3 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: bakteriální skvrnitost ostrožky, černá listová skvrnitost ostrožky, padlí, virová mozaika ostrožky, viry

Potenciální škůdci: housenky, larvy minující na listech, slimáci, šneci

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 180 - 190 cm

Šířka: 40 - 50 cm

Květy bílé s pastelově světle žlutým okem.

Doba kvetení: červen až červenec

Listy čerstvě zelené.

Habitus trsovitý, vzpřímený/vertikály

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • K řezu do vázy
  • Perenové rabato
  • Venkovská zahrada
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>