Primula bulleyana

prvosenka

Primula bulleyana pochází z čínské provincie Yunnan, kde roste podél potoků a na vlhkých horských loukách v nadmořských výškách 3000 až 3200 m. n. m.

Primula bulleyana se řadí do skupiny tzv. patrovitých prvosenek, které se vyznačují svým etážovým květenstvím. Na vzpřímeném, rovném stonku vyrůstají květy v 5 až 7 přeslenech a nakvétají postupně odspoda nahoru. Z oranžových poupat se rozvíjí sytě oranžovožluté květy, zatímco květní stopky zůstávají hustě bíle pomoučené. Na bázi stonku vyrůstají v přízemní růžici svěže zelené, vrásčité, až 35 cm dlouhé listy s purpurovočervenými řapíky.

Primula bulleyana nejlépe prosperuje ve vlhké půdě, ideálně poblíž vodních ploch. Nesnáší příliš dobře vyschnutí, byť jen krátkodobé. Preferuje spíše půdy kyselejší, ale poroste i v neutrálních. Co se týče světla není příliš náročná, optimum je v polostínu, ale s dostatkem vláhy zvládne i slunnou polohu či naopak bloudivý stín. Jedná se o krátkověkou trvalku, konkrétní rostlina vydrží na stanovišti 3 až 5 let. V dobrých podmínkách se však velmi ochotně přesévá a může se tak rozmnožit v působivé kolonie.

Nároky na pěstování

Polostín

Půda vlhká a vodní plochy či jejich okraje

Stanovištní okruhy: FR3, GR2, GR3, WR1

Mrazuvzdornost USDA:
Z6 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Potenciální škůdci: lalokonosec rýhovaný, mšice, slimáci, sviluška chmelová

Charakteristika

Kategorie: Krátkověké trvalky, Trvalky

Výška: 30 - 60 cm

Šířka: 30 - 50 cm

Květy sytě oranžovožluté.

Doba kvetení: květen až červen

Listy svěže zelené.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Ke zplanění
  • Přírodní zahrada
  • Venkovská zahrada
Award of Garden Merit

Ocenění Award of Garden Merit

Více >>