Zahradnická událost roku 2015

Několik nedočkavých dní, teplá letní noc, brzké vstávání a už sedím ve vlaku do Londýna, kde na rušném nádraží přestupuji do osobáčku stavícího snad na každém rohu s konečnou stanicí Hampton Court. Letošní zahradnická událost je tu. Nevymýšlím si, RHS Hampton Court Palace Flower Show byla oficiálně vyhlášena zahradnickou událostí roku 2015 společností International Garden Tourism Network (angl. Mezinárodní sítí zahradního turismu). Navíc se jedná o stříbrné, tedy pětadvacáté, výročí této výstavy. Zkrátka je na co se těšit

RHS Hampton Court Palace Flower Show

Od vlaku se valí davy nadšených zahradníků, zahrádkářů a zahradních nadšenců, není potřeba ukazatelů, jdu s davem. Přecházíme sice řeku Temži, ale už takhle brzy ráno je teplo, v průběhu dne se teploty vyšplhají do „závratných výšin“ kolem 28°C, což jsou pro Brity prakticky tropy.

African Vision: Malawi Garden
Zahrada nazvaná African Vision: Malawi Garden poukazuje na možnost udržitelného pěstování i v suchých a drsných podmínkách Afriky. Kombinaci plodin, které pokryjí půdu, zabrání plevelům a udrží vlhkost v půdě.

Podle mapky areálu soudím, že mě čeká dlouhý den. Výstava je rozdělena na tři části: Inspire, Grow, Feast (angl. Inspiruj se, Pěstuj, Hoduj), mezi nimiž byli rozděleny zahrady různých kategorií, expozice zahradnických produktů, firem i organizací, květinové expozice a stánky s lokálními delikatesami. Samotné výstavní zahrady, za kterými jsem se vypravila především, byly rozděleny do několika kategorií: Hlavní (velké) zahrady, Zahrady světa, Letní zahrady, Koncepční zahrady a Historické zahrady. Hlavní, velké zahrady mě jako celek maličko zklamaly (musím se přiznat, porovnávala jsem s Chelsea Flower Show, což jsem asi neměla), našla jsem si však i mezi nimi své favority.

Hadlow College 'Green Seam'
Zahrada s názvem Green Seam (angl. Zelená jizva) má představovat regeneraci a revitalizaci krajiny po ukončení těžby uhlí. Zahrada získala nejvyšší ocenění celé výstavy: Best Show Garden.

Další velmi vysoce hodnocenou hlavní zahradou (získala zlatou medaili) jsem si oblíbila. Kapradím a břečťanem porostlý přístřešek skýtal příjemné posezení ve výsadbách laděných do atmosféry vlhkého břehu lesního potůčku. Paleta rostlin byla zvolena v souladu s použitými materiály (chodníček, přístřešek, sezení) a v záplavě svěže zelené se objevovaly měděné tóny v kombinaci s bílou.

The Macmillan Legacy Garden
The Macmillan Legacy Garden se svěže zelenými výsadbami a tiše tekoucím potůčkem.

Ještě zmíním jednu zahradu, která si sice od komise vysloužila pouze stříbrnou medaili, mě však přišla zajímavá především kombinací trvalek. Zahradě Unique: The Rare Chromosome Disorder Garden, navržené charitativní organizací podporující děti s vrozenou poruchou chomorozomů, vládla žlutá v kontrastu s modrou. Tato kombinace byla na výstavě v Hampton Court poměrně frekventovaná a obecně modré či fialové tóny se často opakovaly, ať již v kontrastu či harmonii.

Unique: The Rare Chromosome Disorder Garden
Unique: The Rare Chromosome Disorder Garden. Modro-žlutá kombinace trvalek v téměř lučním uspořádání mě nadchla.
Unique: The Rare Chromosome Disorder Garden
Posezení v centru půdorysu „chromozomu“ osázené modro-žlutou kombinací trvalek po obvodu.

V kategorii Zahrady světa jste mohli nahlédnout do Turecka, jehož zahrada dostala nejlepší ocenění své kategorie, exotické Nové Kaledonie či USA.

Jak již bylo výše zmíněno, výsadby laděné do modrých a žlutých tónů se často opakovaly. Daly základ dílku z kategorie historických zahrad, které oslavuje osmisté výročí sepsání Magna Charty.

Amnesty International: Magna Carta 800 Garden
Amnesty International: Magna Carta 800 Garden. Pozadí utvářely 4 desky s psaným textem Magna Charty s tmavou vodní hladinou a žluto-modrými trvalkovými výsadbami.

Na závěr jsem si nechala pro mě nejlepší kategorii, Letní zahrady. Všechny mě naprosto vtáhly, donutily stát a snít, a nebo přemýšlet… Každá v sobě měla něco, co bych si ráda vytvořila ve své vlastní zahradě.

Living Landscapes: Healing Urban Garden
Living Landscapes: Healing Urban Garden (angl. Žijící krajina: Ozdravení městské zahrady) představuje moderní úpravu městské zahrádky.
VaRa Garden Design: Foundations for Growth Garden
VaRa Garden Design: Foundations for Growth Garden mě zaujala především jedinečnou volbou barevné palety. Tmavě purpurové a bronzové odstíny daly vyniknout zářivým denivkám (Hemericallis).
 The Wellbeing of Women
Jak název zahrady, The Wellbeing of Women Garden (angl. Komfort a pohoda žen), napovídá, celá scenérie je harmonicky laděná, uklidňující modré až fialové tóny navozují pocit rovnováhy.
Living Landscapes: City Twitchers
Zahrada Living Landscapes: City Twitchers ukazuje, jak přetvořit městskou zahradu v místo plné ptačího zpěvu, hmyzího bzukotu a přírodní oázy.
Living Landscapes: City Twitchers
Posezení a úkryt na pozorování ptactva v zahradě je zasazen do něžné výsadby bíle kvetoucích rostlin převážně velmi vhodných pro opylovače.

Komentovat se nedá všechno a k vidění toho opravdu bylo moře, tak na závěr přikládám nekomentovanou fotogalerii nápadů, postřehů a zajímavostí.

Tagy: ,

250 250 Zahradnická událost roku 2015 2024-07-02

Počet komentářů pro “Zahradnická událost roku 2015

  1. Objevení vašich stránek mne absolutně pohltilo. Anglické zahrady jsou mou vášní a obdivuji realizace Pieta Oudolfa, T, Stewarta-Smitha, Gertrude Jekyll ale i návrhy záhonů v Průhonicích od pana Baroše. Měla jsem sen, dělat to co mne opravdu baví a to je pěstovat a prodávat růže, traviny a keře. I když jsem zahradnictví nestudovala, tak jsem si jedno před dvěma lety založila. Zahradnictví Arónie. Specializuji se na anglické růže D. Austina, ale pracuji i na tom, abych mohla vytvářet menší návrhy s trvalkami a keři inspirovanými v Anglii, přesně takové jaké vidím u vás na fotkách z vašich cest a pobytu v Anglii. Máte krásnou práci, závidím Vám tu možnost pracovat tam. Člověk když je mladší a bez dětí, by měl své sny realizovat a vám se to povedlo (alespoň mám z vašich krásných stránek ten dojem).
    S manželem jsme koupili asi 10 ha luk , které nás obklopují. Tolik prostoru je pro mne velká výzva, vytvořit tady zahradu, která bude ladit s okolím, plná trvalek, travin a keřů, které zde patří. S dovolením bych čerpala i nápady z vašich fotografií, které jste v Anglii dělala a pokud nebudete proti, ráda bych k nám na náš web vložila odkaz na Vaše stránky, ať i jiní mají tu možnost se inspirovat mistry.

    • Tereza Vlasáková napsal:

      Jano, mockrát Vám děkuji za milý komentář a ohromně mě těší, že je pro Vás můj web inspirací. To je vlastně jeho hlavní náplň. Budu moc ráda, když dáte odkaz na Vaše stránky.

  2. Zuzana napsal:

    Krása… Fotografie se dají prohlížet i několikrát, je toho na nich tolik. A vaše komentáře k nim se moc pěkně čtou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *