Miscanthus sacchariflorus

ozdobnice cukrová

Miscanthus sacchariflorus pochází ze severozápadní až střední Číny, Korei a Japonska, kde roste na vlhkých horských loukách a podél horských potoků. Může se také vyskytovat v otevřených, světlých lesních lemech.

Ozdobnice cukrová dosahuje velkých rozměrů. V příznivých podmínkách (vlhké, živné půdy) dosahuje výšky až 3 m, v našich podmínkách je však obvykle nižší. Díky bujným podzemním výběžkům se velmi intenzivně (mnohdy až invazivně) rozrůstá do šířky a rychle může vytvářet rozsáhlé kolonie. V chladnějších klimatech se rozrůstá méně či pomaleji. Široké (u báze až 3 cm), dlouhé, sytě zelené listy s bílým středním žebrem se obloukovitě sklánějí k zemi. Listy na podzim barví do červenohnědé. Vzpřímené, až 20 cm dlouhé, stříbrošedé květy se objevují nad trsem listů poměrně pozdě na podzim a v chladných klimatech (či po chladném létě) mnohdy nekvete vůbec. Vitálně se rozmnožuje semeny.

Miscanthus sacchariflorus nejlépe prosperuje ve vlhčích, kyprých a živných půdách na plném slunci či v lehkém polostínu. V teplých klimatech se používá na produkci biomasy či pro rychlé pokrytí a zpevnění holých povrchů. Pro okrasné účely jej lze použít ve větších, přírodních zahradách jako dominantu, na okraj vodních ploch či do pozadí slunného trvalkového záhonu.

Nároky na pěstování

Slunce

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: B2, FR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z5 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trávy

Výška: 220 - 300 cm

Šířka: 150 - 280 cm

Květy stříbrnošedé.

Doba kvetení: září až říjen

Listy sytě zelené s bílým středním žebrem.

Habitus výběžkatý/odnožující, vzpřímený/vertikály

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Okrasné listem