Crocus chrysanthus 'Gypsy Girl'

šafrán zlatý 'Gypsy Girl'

Crocus chrysanthus pochází z oblasti bývalé Jugoslávie, Rumunska až po Řecko a jižní Turecko. Roste zde na holých skalnatých či travnatých svazích v nadmořských výškách mezi 1000 a 2000 metry nad mořem. Je příbuzný s fialově kvetoucím Crocus biflorus, který však roste na vlhčích stanovištích. Tam, kde se tyto dva druhy potkávají se ochotně kříží. I v kultuře existuje mnoho jejich pojmenovaných hybridů, kteří jsou některými autory označováni jako Crocus × bornmuelleri.

Šafrán zlatý tráví většinu svého ročního cyklu v podobě 5 až 7 cm velké cibule. Brzy na jaře raší úzké, čárkovité, tmavě zelené listy se světlejším až bílým středním žebrem. Z jedné cibule pak na přelomu zimy a jara vykvétají obvykle 3 až 4 velké, vonné, zlatožluté květy.

Crocus chrysanthus roste velmi dobře v trávě či ve štěrkových záhonech. Půda by měla být dobře propustná, písčitá až štěrkovitá, chudá až středně živná. Nejlépe se tomuto šafránu daří na plném slunci či v bloudivém polostínu pod korunami opadavých stromů. Cibule by se měli vysazovat na podzim 8 až 10 cm hluboko.

'Gypsy Girl' kvete zlatožlutými, velkými květy, které jsou na rubové straně tmavě hnědě až hnědovínově pruhované. Květy patří mezi jedny z nejranějších mezi šafrány. I přes svůj něžný vzhled je tento kultivar velmi statný, květy drží dobře i za špatného počasí a aktivně se rozrůstá.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda a suchá až svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: FR1, FR2, GR1, GR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z6 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: plíseň šedá

Potenciální škůdci: hraboši, myši, veverka

Charakteristika

Kategorie: Choulostivé trvalky, Cibuloviny

Výška: 7 - 10 cm

Šířka: 5 cm

Květy zlatožluté s hnědým pruhováním na rubové straně.

Doba kvetení: únor až březen

Listy sytě zelené s bílým středním žebrem.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Do nádob
  • Ke zplanění
  • Podrostové výsadby
  • Štěrkové záhony
  • Vonné trvalky
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>