Helleborus × ericsmithii 'Pink Beauty'

čemeřice 'Pink Beauty'

Helleborus × ericsmithii je zahradní kříženec Helleborus niger a hybridu Helleborus × sternii. Po čemeřici černé (H. niger) zdědil tento druh charakter růstu a velikost květů. Druhý rodič byl vyšlechtěn botanikem Frederickem Sternem v 50. letech zkřížením druhů Helleborus lividus z Mallorky a korsické Helleborus argutifolius. Oba druhy mají nižší mrazuvzdornost, kterou zdědil i druh Helleborus × ericsmithii. Obvykle se uvádí odolnost proti mrazům do -15°C. Kromě toho však tento druh zdědil (po H. lividus) i starorůžový nádech v květech a tmavě purpurové stonky.

Helleborus × ericsmithii se vyplatí pěstovat už jen pro její dekorativní listy. Jsou tmavě zelené, s špičatě zubatým okrajem (známka H. argutifolius), stříbrnošedým mramorování podél žilnatiny a jakýmsi leskle cínovým potahem. Velké květy měří i přes 10 cm v průměru a tyčí se vysoko nad trsem listů. Kvetou od února do dubna a vydrží kvést velmi dlouhou dobu.

Nejlépe prosperuje v humózní, na živiny bohaté, dobře propustné půdě v polostínu. Preferuje alespoň polovinu dne slunečního světla. Velmi dobře se této čemeřici daří v nádobách, jelikož nemá tak hustý a rozrůstající se kořenový systém jako ostatní druhy. Je sterilní, množí se jen dělením, které je poněkud obtížné a pomalé. Bohužel je poměrně krátkověká a jak již bylo zmíněno při velkých mrazech ne úplně odolná.

'Pink Beauty' kvete krémově bílými květy s nádechem do starorůžové, zejména na vnější straně okvětních plátků a s pastelově zeleným žíháním.

Nároky na pěstování

Polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: G2, GR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z6, Z7 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: černá listová skvrnitost čemeřice

Potenciální škůdci: mšice, slimáci

Charakteristika

Kategorie: Choulostivé trvalky, Hajničky, Krátkověké trvalky

Výška: 30 - 35 cm

Šířka: 30 - 45 cm

Květy krémové se starorůžovým přelivem a místy zeleným žíháním.

Doba kvetení: únor až duben

Listy tmavě zelené s stříbrnošedým mramorováním.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Do nádob
  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Okraj keřových výsadeb
  • Okrasné listem
  • Podrostové výsadby
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>