Helleborus × ericsmithii 'Winter Moonbeam'

čemeřice 'Winter Moonbeam'

Helleborus × ericsmithii je zahradní kříženec Helleborus niger a hybridu Helleborus × sternii. Po čemeřici černé (H. niger) zdědil tento druh charakter růstu a velikost květů. Druhý rodič byl vyšlechtěn botanikem Frederickem Sternem v 50. letech zkřížením druhů Helleborus lividus z Mallorky a korsické Helleborus argutifolius. Oba druhy mají nižší mrazuvzdornost, kterou zdědil i druh Helleborus × ericsmithii. Obvykle se uvádí odolnost proti mrazům do -15°C. Kromě toho však tento druh zdědil (po H. lividus) i starorůžový nádech v květech a tmavě purpurové stonky.

Helleborus × ericsmithii se vyplatí pěstovat už jen pro její dekorativní listy. Jsou tmavě zelené, s špičatě zubatým okrajem (známka H. argutifolius), stříbrnošedým mramorování podél žilnatiny a jakýmsi leskle cínovým potahem. Velké květy měří i přes 10 cm v průměru a tyčí se vysoko nad trsem listů. Kvetou od února do dubna a vydrží kvést velmi dlouhou dobu.

Nejlépe prosperuje v humózní, na živiny bohaté, dobře propustné půdě v polostínu. Preferuje alespoň polovinu dne slunečního světla. Velmi dobře se této čemeřici daří v nádobách, jelikož nemá tak hustý a rozrůstající se kořenový systém jako ostatní druhy. Je sterilní, množí se jen dělením, které je poněkud obtížné a pomalé. Bohužel je poměrně krátkověká a jak již bylo zmíněno při velkých mrazech ne úplně odolná.

'Winter Moonbeam' kvete krémově bílými až pastelově světle žlutými květy. Okvětní plátky se zbarvují do broskvově růžové, později až tmavě starorůžové, když květ odkvétá. Vínovočervené stonky kontrastují s tmavě zelenými listy s stříbrnošedým mramorováním podél žilnatiny. Kultivar uvedla na trh britská školka Harveys Garden Plants.

Nároky na pěstování

Polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: G2, GR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z6 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: černá listová skvrnitost čemeřice

Potenciální škůdci: mšice, slimáci

Charakteristika

Kategorie: Choulostivé trvalky, Hajničky, Krátkověké trvalky

Výška: 20 - 30 cm

Šířka: 30 - 45 cm

Květy krémově bílé, s odkvétáním se mění do růžové.

Doba kvetení: únor až duben

Listy tmavě zelené s stříbrnošedým mramorováním.

Habitus trsovitý

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Do nádob
  • Dobrá textura, forma
  • Dobrá zimní struktura
  • Okraj keřových výsadeb
  • Okrasné listem
  • Podrostové výsadby
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>