Trifolium rubens

jetel červenavý

Trifolium rubens má svou domovinu ve střední Evropě – od severního Španělska po centrální Rusko. Běžně roste v lesních lemech či světlinách, v křovinách a na stráních, zejména na sušších stanovištích. U nás tento druh roste spíše vzácně (zejména v sušších oblastech např. Haná, Bílé Karpaty, Český ráj).

Jetel červenavý vytváří hustý trs vzpřímených lodyh, které vyrůstají z podzemních oddenků. Trojčetné, sivozelené listy jsou kopinaté, po obvodu jemně zubaté a porostlé jemnými, stříbrnými trichomy, které dávají listů jakýsi hedvábný vzhled. Protáhlá květenství šišticovitého tvaru vyrůstají jednotlivě (výjimečně v páru) na lodyze a měří až 8 cm na výšku. Zpočátku (ještě v poupěti) jsou květenství stříbřitě šedá, později odspodu vykvétají v sytě karmínově červené květy. Kvete od června do července.

Trifolium rubens není příliš náročný na půdu, stačí dobře propustná zemina nejlépe na slunném, sušším stanovišti. Je vhodný k řezu do vázy. Hodí se do lučních společenstev, ale občas jej můžeme spatřit i v trvalkovém záhonu (zejména u tzv. New Wave – angl. Nová vlna). Dá se také použít jako zelené hnojivo (symbiotické bakterie žijící na kořenech jetele váží do půdy vzdušný dusík).

Nároky na pěstování

Slunce

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: FR2

Mrazuvzdornost USDA:
Z5 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Žádní závažní škůdci.

Charakteristika

Kategorie: Trvalky

Výška: 50 - 60 cm

Šířka: 50 - 60 cm

Květy karmínově červené.

Doba kvetení: červen až červenec

Listy matně zelené až sivozelené.

Habitus keříčkovitý, polštářovitý/větší rozvolněnější trsy

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Ke zplanění
  • Na sušení
  • Přírodní zahrada
  • Venkovská zahrada