× Heucherella 'Sunrise Falls'

dlužichovka 'Sunrise Falls'

× Heucherella je zahradní, mezidruhový hybrid Heuchera a Tiarella, který nebyl nalezen nikde v přírodě. První hojně rozšířený kultivar × Heucherella 'Bridget Bloom' byl vyšlechtěn v anglické školce Blooms of Bressingham v roce 1955 zkřížením Heuchera × brizoides a Tiarella wherryi.

Hybridy × Heucherella zdědily od každého ze svých rodičů něco, různé kultivary v sobě nesou více z dlužichy (Heuchera), jiné se více podobají mitrovničkám (Tiarella), to také ovlivňuje jejich rozdílné nároky a vzhled, které se jen těžko sumarizují.

Kultivary × Heucherella jsou sterilní a v umělé kultuře se množí velmi dobře. V nepříznivých venkovních podmínkách však nepatří mezi nejodolnější a mají tendenci rychle ztrácet na vitalitě. Trsy se výrazně zmenší a často odumírá střed, což vede k nepěknému vzhledu a živoření trvalky. Výborně se jim však daří v nadstandardních podmínkách. Například v květináčích na terase, v kvalitním substrátu, v závětří, kde jsou pravidelně zalévány a přihnojovány vytvoří bohatý trs zajímavě zbarvených listů.

'Sunrise Falls' je další ze „Série Falls“ (stejně jako 'Redstone Falls'), která se vyznačuje plazivým růstem vhodným pro půdokryvné výsadby či do nádob, ze kterých převisá. Kultivar se vyznačuje limetkově zelenými až žlutozelenými listy, které jsou hluboce vykrajované až tvarem připomínají list javoru. Každý lalok má uprostřed kropenatou vínově červenou skvrnu. Listy se na podzim dramaticky zbarvují do rezavě červených tónů. Drobné květy jsou krémově bílé. Kultivar 'Sunrise Falls' byl vyšlechtěn Janet Eggerovou a uveden na trh v roce 2012 americkou firmou Terra Nova Nurseries.

Nároky na pěstování

Slunce až polostín

Půda svěží, čerstvá

Stanovištní okruhy: FR2, GR2, SF2

Mrazuvzdornost USDA:
Z4 a vyšší

Choroby a škůdci

Žádné závažné choroby.

Potenciální škůdci: lalokonosec rýhovaný

Charakteristika

Kategorie: Hajničky, Trvalky

Výška: 15 - 25 cm

Šířka: 30 - 60 cm

Květy krémově bílé.

Doba kvetení: červen až červenec

Listy žlutozelené až limetkově zelené s červenými skvrnami.

Habitus půdopokryvný, výběžkatý/odnožující

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Do nádob
  • Okraj keřových výsadeb
  • Okrasné listem
  • Podrostové výsadby
  • Půdopokryvné trvalky