Verbascum phoeniceum 'Violetta'

divizna brunátná 'Violetta'

Verbascum phoeniceum pochází ze střední, jižní a východní Evropy a západní Asie, kde roste především na skalnatých stanovištích, travnatých výhřevných svazích či na okrajích světlých lesů. U nás roste především na teplejších stanovištích ve středních Čechách, v Polabí či na jižní Moravě a patří k ohroženým druhům naší květeny (C3).

Divizna brunátná je krátkověká trvalka či dvouletka, která vytváří přízemní nízkou růžici oválných, po okraji hrubě vroubkovaných listů, které jsou na svrchní straně tmavě leskle zelené a na spodní straně chlupaté. Dlouhá, tenká, ale pevná lodyha dosahuje až jednoho metru a je přímá, velmi řídce olistěná. Dlouhé hroznovité květenství se skládá z menších, pětičetných květů (asi 2,5 cm v průměru), které mají purpurově fialové tyčinky. Kvete od května do června a ve vhodných podmínkách se samovolně přesévá.

Verbascum phoeniceum nejlépe prosperuje na suchých, spíše alkalických, dobře propustných půdách na plném slunci. Nesnáší vlhké jílovité půdy. Velmi dobře se pěstuje ze semen, pokud se vyseje v lednu pod sklem, může kvést již v prvním roce.

'Violetta' je menší a mnohem jemnější než původní druh. Dosahuje výšky mezi 70 až 90 cm. Květy jsou sytě purpurovofialové. Pokud nechceme aby se volně přesévala, můžeme zastříhnout hlavní lodyhu těsně po odkvětu, čímž se také podpoří sekundární výhony, které pokvetou později v průběhu léta.

Nároky na pěstování

Slunce

Půda suchá

Stanovištní okruhy: FR1, FS1, SF1

Mrazuvzdornost USDA:
Z5 a vyšší

Choroby a škůdci

Potenciální choroby: padlí

Potenciální škůdci: housenky, housenky kukléřky diviznové (Cucullia verbasci), larvy divizňáčka (Cionus sp.)

Charakteristika

Kategorie: Dvouletky, Krátkověké trvalky

Výška: 70 - 90 cm

Šířka: 40 - 50 cm

Květy sytě fialové.

Doba kvetení: květen až červen

Listy tmavě zelené.

Habitus trsovitý, vzpřímený/vertikály

Uplatnění trvalky a její ocenění

  • Atraktivní pro hmyz
  • Dobrá textura, forma
  • K řezu do vázy
  • Moderní design
  • Perenové rabato
  • Prérijní výsadby
  • Štěrkové záhony
  • Venkovská zahrada
Dobré pro opylovače

RHS Good for pollinators (Dobré pro opylovače)

Více >>